Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό μέρος του πεπτικού μας συστήματος. Δεν ρυθμίζει μόνο και εξουδετερώνει την όξινη τροφή που λαμβάνεται από το στομάχι μας, τα ένζυμα που εκκρίνουν το πάγκρεας βοηθούν επίσης στην πέψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων.
Ένα υγιές πάγκρεας σημαίνει ρυθμισμένη πρόσληψη ζάχαρης και ένα καλύτερο πεπτικό σύστημα στο σώμα. Εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με τα είδη διατροφής που θα διατηρήσουν την υγεία του παγκρέατος μας. 1. Κουρκουμάς, ή κουρκούμη Ο κουρκουμάς αναφέρεται συχνά ως ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες μέσο που βοηθά στη μείωση του πόνου που προκαλείται από την αίσθηση καψίματος στο πάγκρεας. Όχι μόνο αυτό, διεγείρει επίσης την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και αποτρέπει τον διαβήτη. 2. Σκόρδο Μπορεί να έχετε ακούσει ανθρώπους να συμβουλεύουν να τρώμε το σκόρδο και το μέλι με άδειο στομάχι. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και συνδυάζοντας το με διαφορετικά είδη τροφών πολλαπλασιάζεται το αποτέλεσμά του. Το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το μέλι, με το κρεμμύδι, το ξινόγαλο κλπ. Αυτοί οι συνδυασμοί είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα με την αποκατάσταση των ιστών διαφόρων εσωτερικών οργάνων συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος. 3. Σπανάκι Εμπλουτισμένο με βιταμίνη Β και σίδηρο, το σπανάκι ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του παγκρέατος. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής και η βιταμίνη Β θρέφει το πάγκρεας. Συνδυάστε το σπανάκι με το κρεμμύδι για να κάνετε μια σαλάτα ή σοτάρετε το σπανάκι με σκόρδο για να ευχαριστήσετε το πάγκρεας. Το σπανάκι είναι εμπλουτισμένο με έναν παράγοντα καταπολέμησης του καρκίνου που ονομάζεται MGDG (μονογαλακτοσυλδιακολυλογλυκερόλη) που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. 4. Μπρόκολο Το μπρόκολο και άλλα αντιοξειδωτικά λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και η λαχανίδα είναι γνωστά για τις ιδιότητες τους, ότι καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα στο πάγκρεας διατηρώντας παράλληλα την υγεία των οργάνων. Αυτά τα λαχανικά παρέχουν εύκολα απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά φορτωμένα με φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του μηχανισμού αποτοξίνωσης του σώματος μας. 5. Κόκκινα σταφύλια Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια φαινολική ουσία που θεωρείται επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθάει στη μείωση της παγκρεατικής φλεγμονής και καταστρέφει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε μία μερίδα κόκκινα σταφύλια μία φορά την ημέρα στην πιο άγουρη μορφή τους. Οι άνθρωποι επιλέγουν επίσης να καταναλώνουν κόκκινο κρασί για να επιτύχουν τα ίδια οφέλη. Ωστόσο, το να τρώμε τα φρούτα στην αρχική τους μορφή είναι πολύ πιο ωφέλιμο από οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Πιστεύετε στη θεωρία ότι εάν ένα φαγητό μοιάζει με ένα όργανο του σώματος μας, βοηθάει να τραφεί το συγκεκριμένο όργανο; Όπως τα καρύδια για τον εγκέφαλο, το σέλινο για τα οστά και οι ντομάτες για την καρδιά, η ομοιότητα των γλυκών πατατών με το σχήμα και το χρώμα του παγκρέατος είναι εκπληκτική. Τούτου λεχθέντος, οι γλυκοπατάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος έως και 50%. Επίσης σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απελευθερώνοντας τη ζάχαρη σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος. 7. Ρίγανη Η Ρίγανη είναι μια υποσχόμενη θεραπεία για τις διαταραχές που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως ο διαβήτης, καθώς είναι εμπλουτισμένη με φαινολικά αντιοξειδωτικά. Εάν οι αναφορές είναι σωστές, η ρίγανη είναι μια ισχυρή αντι-υπεργλυκαιμική ουσία και είναι επίσης ωφέλιμη για το πάγκρεας. 8. Πικραλίδα Το τσάι της πικραλίδας είναι ήδη γνωστό για την αποτοξίνωση του ήπατος και του παγκρέατος, το οποίο τελικά βοηθά στην επιθεώρηση των κατεστραμμένων παγκρεατικών ιστών. Το εκχύλισμα ρίζας από πικραλίδα βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων χωρίς να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μη καρκινικά κύτταρα. Μπόνους Συμβουλές για να κρατάτε υγιές το πάγκρεας: Τα άτομα με ασθενές πάγκρεας ή παγκρεατίτιδα πρέπει να λαμβάνουν μόνο περίπου 30-40% θερμίδες από λίπος και μόνο από φυσικές πηγές. Αποφύγετε το αλκοόλ, κάθε είδους επεξεργασμένο φαγητό και τον εξευγενισμένο υδατάνθρακα καθώς ο υδατάνθρακας λειτουργεί ενάντια στην ινσουλίνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Το πόσιμο άφθονο νερό είναι το κλειδί για την πρόληψη οποιασδήποτε πάθησης που σχετίζεται με το πάγκρεας, όπως η παγκρεατίτιδα, καθώς προκαλεί αφυδάτωση στο σώμα μας.