Πάσχα: Οι τιμές σε κατσίκια και αρνιά

Το Πάσχα των Καθολικών σώζει την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς µεγάλος αριθµός νεαρών αµνοεριφίων έφυγαν ήδη για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και -το µεγαλύτερο ποσοστό- την Ιταλία.

Στο εξωτερικό τα ελληνικά αµνοερίφια πουλήθηκαν προς 8€/κιλό, όταν οι τιµές της εγχώριας αγοράς παραµένουν για τρίτη συνεχή χρονιά καθηλωµένες στα 4,50-4,70€/κιλό, µε τους κτηνοτρόφους να αισιοδοξούν ότι την άλλη εβδοµάδα µπορεί να «τσιµπήσουν» µερικά λεπτά και να φτάσουν τελικά στα 5 ευρώ το κιλό.

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν νεαρά ζώα, µέχρι 8 κιλά, έτσι απορρόφησαν αρκετό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, ενώ τα µεγάλα ζώα, 8 έως 15 κιλά, έµειναν για τις ελληνικές σούβλες. Οι παραγωγοί διαµαρτύρονται γιατί παρότι εκείνοι πουλούν στα 4-5€/κιλό, το κρέας φτάνει στον καταναλωτή στα 9-12€/κιλό. Επιπλέον, ένα µεγάλο µέρος της κατανάλωσης θα καλυφθεί από εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

Αρνιά και κατσίκια θα εισαχθούν από Ρουµανία και Βουλγαρία προς 2-3€/κιλό και θα πουληθούν ως… ελληνικά στις υψηλές τιµές των 9-12€/κιλό. «Υπάρχει µια ανοδική τάση στον ορίζοντα, αλλά οι έµποροι και οι µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ πιέζουν για να κρατήσουν σταθερές τις τιµές και εµφανίζονται ανυποχώρητοι στο να δώσουν αυξήσεις» λέει στον «Αγρότη» ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Μπαλάσκας από τη Λάρισα. Με µειωµένες τις τιµές στο γάλα και σταθερές αυτές στο κρέας, οι παραγωγοί δεν µπορούν καν να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής. Ετσι κάποιοι προτίµησαν να… χαρίσουν τα νεογέννητα αρνιά και τα κατσίκια σε συγγενείς και φίλους παρά να τα µεγαλώσουν για να τα πουλήσουν το Πάσχα. Οπως αναφέρουν, δεν συµφέρει η εκτροφή ενός νεογέννητου, αφού για να φτάσει σε βάρος τα 10-15 κιλά χρειάζεται περίπου 70€ σε ζωοτροφές και στο τέλος θα πάρουν µόλις 45-65€, ποσό που δεν καλύπτει καν τα έξοδά τους. «Κάνουµε αγώνα για να επιβιώσουµε. ∆εχόµαστε αφόρητη πίεση από τα καρτέλ του γάλακτος και του κρέατος και ο πρωτογενής τοµέας κυριολεκτικά αφανίζεται» αναφέρει ο Παναγιώτης Λειβαδίτης, κτηνοτρόφος από την Καλλίφυτο ∆ράµας.

Παράδοση οι… ελληνοποιήσεις

Για τον κ. Λειβαδίτη, οι κτηνοτρόφοι θα ήταν ικανοποιηµένοι µε µια τιµή γύρω στα 6€/κιλό, ενώ ζητάει περισσότερους ελέγχους από την πολιτεία για τις εισαγωγές κρεάτων. «∆εν έχουµε αντίρρηση να εισάγονται αρνιά και κατσίκια. Αρκεί να δηλώνονται ως τέτοια και να πουλιούνται ως τέτοια. Αλλά εδώ συµβαίνει για χρόνια να εισάγονται τα αρνιά σε πολύ χαµηλές τιµές και να πουλιούνται σε πολύ υψηλές. Η αισχροκέρδεια πλήττει τους πάντες. Από τον παραγωγό µέχρι τα ταµεία του κράτους. Γνωρίζουµε και κατανοούµε ότι το εµπόριο είναι ελεύθερο, αλλά η πολιτεία έχει έµµεσους τρόπους για να ελέγξει την αγορά» προσθέτει. Ο Ελληνας καταναλωτής θέλει µεγάλα αρνιά και κατσίκια για σούβλες, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που προτιµούν κατσικάκια µικρά για ψήσιµο στον φούρνο, έτσι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν κάτι παραπάνω για τα κατσίκια που πουλούν.

Τα σούπερ µάρκετ και οι µεγάλες αλυσίδες τροφίµων έχουν ήδη ξεκινήσει προσφορές και όλες οι διαφηµίσεις αναφέρουν ότι διαθέτουν ελληνικά αµνοερίφια. «Παραδοσιακά, οι ελληνοποιήσεις καθορίζουν τις τιµές στην αγορά. Και φέτος θα βρεθούµε στο ίδιο έργο θεατές. Οι ελληνοποιήσεις έχουν γίνει πλέον… θεσµός στην Ελλάδα και κάθε χρόνο τέτοιες µέρες βλέπουµε µεγάλες ποσότητες από αρνιά και κατσίκια να εισάγονται από τις γειτονικές χώρες και να πουλιούνται ως ελληνικά» δηλώνει στον «Αγρότη» ο ∆ηµήτρης Καµπούρης από τη Χαλκιδική, επί σειράν ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, θυµήθηκε ότι το 2006 οι τιµές ήταν 7-7,50€/κιλό, ενώ το 2007 για τα 6€/κιλό που έδιναν οι έµποροι έγιναν µεγάλες κινητοποιήσεις και οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν για µέρες τα σφαγεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συµφωνεί ωστόσο στη διαπίστωση ότι το Πάσχα των Καθολικών βοήθησε ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τιµές γύρω στα 8€/κιλό και ότι έχουν µείνει αρκετά αµνοερίφια αδιάθετα, που σε καµία περίπτωση δεν θα πιάσουν αυτή την τιµή. ∆ύσκολος χειµώνας

Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να πουλήσουν τα ζώα που έχουν σφάξει ή αυτά που θα σφάξουν τις επόµενες µέρες και να πετύχουν καλές τιµές. Προς τούτο υποστηρίζουν πως τα ελληνικά αµνοερίφια είναι νοστιµότερα από τα εισαγόµενα, το κρέας τους είναι πιο ρόδινο και πιο τρυφερό, ενώ οι συνεχείς έλεγχοι από τις ∆ιευθύνσεις Κτηνιατρικής εγγυώνται προϊόν ποιοτικό και ασφαλές.

Ο φετινός χειµώνας ήταν δύσκολος για τους κτηνοτρόφους, καθώς οι χιονοπτώσεις σε συνδυασµό µε το τσουχτερό κρύο τούς υποχρέωσαν να κρατήσουν τα ζώα στα µαντριά, µε αποτέλεσµα να χρειάζονται περισσότερες ζωοτροφές. Ακόµη οι χαµηλές θερµοκρασίες επηρέασαν αρνητικά τις γεννήσεις και ειδικά στα κατσίκια το ποσοστό θνησιµότητας ήταν µεγαλύτερο συγκριτικά µε πέρυσι. Περισσότερο επλήγη η Βόρεια Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό πως στη ∆ράµα, που διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 120.000 αµνοερίφια, φέτος θα διακινηθούν 90.000-100.000 ζώα. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης, κτηνοτρόφος από τον Λαγκαδά, λέει στον «Αγρότη» πως ο βαρύς χειµώνα οδήγησε σε µείωση της παραγωγής γάλακτος ως και 30% και εκτιµά ότι αντίστοιχα και η παραγωγή κρέατος θα είναι µειωµένη ως 20%.

«Οι εποχές είναι δύσκολες για τους κτηνοτρόφους, όπως και για τον πρωτογενή τοµέα γενικότερα. Και µε λύπη µας βλέπουµε ότι δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία, ούτε θα υπάρξει στο άµεσο µέλλον. ∆ιαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν αποφασίζουν να λύσουν το σοβαρό αυτό πρόβληµα» δηλώνει. Το αρνητικό ρεκόρ των 3,50 ευρώ το κιλό καταγράφει το κρέας των αµνοεριφίων στην Ηπειρο και όπως µας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Μυρτώ Λύκα, «κρατάµε τα αρνιά για τις δικές µας ανάγκες ή τα χαρίζουµε, γιατί τζάµπα δεν θέλουµε να τα δώσουµε». «Αν ήταν µια τιµή γύρω στα 5€/κιλό, θα είχαµε µια ελπίδα όσο πλησιάζει το Πάσχα να “τσιµπήσουµε” µερικά λεπτά παραπάνω, αλλά µε τα 3,50€/κιλό οδηγούµαστε στον αφανισµό» προσθέτει η νεαρή κτηνοτρόφος, που έχει 500 γίδια και 300 πρόβατα στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά τροφίµων εν όψει Πάσχα για την προστασία των καταναλωτών πραγµατοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ). Οπως αναφέρει, τις ηµέρες αυτές οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριµένων κατηγοριών τροφίµων κυρίως ζωικής προέλευσης. «Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη µεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισµοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο µαγείρεµα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονοµικά συµφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συµβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτηµάτων της παραδοσιακής διατροφής µε βάση τη µεσογειακή δίαιτα» επισηµαίνει.

Ειδικότερα, όσον αφορά την προµήθεια αµνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος, πρέπει να προσεχθούν τα παρακάτω:

Για όλα τα αµνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώµα τιρκουάζ (λαµπρό κυανούν) και ωοειδές σχήµα.

Τα αµνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώµα καστανό.

Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ηµιµόριά του.

Τα σπλάχνα πρέπει να µη φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν µεταβολές του χρωµατισµού, και να µην είναι εκτεθειµένα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, στα κατεψυγµένα, πρέπει να εξετάζεται η ηµεροµηνία κατάψυξης και λήξης. Γενικά, ο ΕΦΕΤ επισηµαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

Οι αγορές είναι σηµαντικό να πραγµατοποιούνται σε επίσηµα και ελεγχόµενα σηµεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόµιµες άδειες.

Το κρέας πρέπει να είναι τοποθετηµένο µέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόµενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερµοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, εκτεθειµένο σε σκόνη, έντοµα, µικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πρέπει να δίνουµε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισµού και του χώρου από όπου προµηθευόµαστε τρόφιµα.

Πρέπει να εξετάζουµε προσεκτικά την επισήµανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

ethnos.gr