Πάσχα: Σε αυτό το νησί ο Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή μπαίνει μέσα στη θάλασσα!

Φτάνοντας στο λιμάνι της Ύδρας εκτός από τα πολύχρωμα λουλούδια που έχουν ανθίσει αυτήν την εποχή, αυτό που σου κεντρίζει την προσοχή είναι τα επιβλητικά αρχοντικά τα οποία έχουν φωτογραφηθεί τόσο από ξένους όσο κι από Έλληνες επισκέπτες. Το Πάσχα στην Ύδρα είναι μοναδικό, είναι αλλιώτικο από τα άλλα. Αυτό τουλάχιστον μου έχουν πει φίλοι και γνωστοί που θα περάσουν αυτές τις μέρες στο υπέροχο νησί που απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά.

Η Ύδρα αποτελεί διαχρονική αξία και αυτές τις μέρες υποδέχεται πλήθος κόσμου. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν εδώ, συνεπώς, ετοιμαστείτε για αρκετό περπάτημα και διαδρομές με τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς του νησιού, τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια!

Ένα αλλιώτικο Πάσχα με ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θάλασσα

Η Μεγάλη Παρασκευή εκτός από την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί από το πρωί και είναι διάχυτη παντού, θα σου μείνει αξέχαστη, το βράδυ κατά την περιφορά του Επιταφίου που γίνεται μέσα στα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια. Αυτή τη βραδιά την παράσταση κλέβει ο «Θαλασσινός Επιτάφιος»! Μόλις νυχτώσει, θα ακολουθήσετε τους ντόπιους στη συνοικία Καμίνια, που απέχει μόλις 10’ από το λιμάνι της Ύδρας.

Εκεί, στην ενορία του Αγίου Ιωάννη ο «Θαλασσινός Επιτάφιος» θα περάσει από τα σοκάκια της περιοχής και θα καταλήξει στο γραφικό λιμανάκι των Καμινίων, όπου και θα μπει μέσα στη θάλασσα, για να ευλογήσει τα νερά και να φέρει τύχη στους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς.

Αφού ολοκληρωθεί η περιφορά μπορείτε να φάτε θαλασσινά πάμφρεσκα σε όποιο ταβερνάκι θέλετε καθώς όλα είναι ένα κι ένα.

Μεγάλο Σάββατο 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι. Τη στιγμή της Ανάστασης, το γραφικό λιμάνι «παίρνει φωτιά» από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, ενώ τα πλοία, φωταγωγημένα και στολισμένα, βάζουν μπροστά τις σειρήνες τους και πετούν κόκκινες φωτοβολίδες στον ουρανό.

Κυριακή του Πάσχα 

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα θα παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα: Ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες, ανατινάζεται φαντασμαγορικά στην προκυμαία του λιμανιού.

Μust to visit
•Περπάτημα στα καλντερίμια της και την παραλία. Η βόλτα αυτή θα σε κάνει να μεταφερθείς σε μία άλλη εποχή και πραγματικά δεν θα σταματάς να τραβάς φωτογραφίες.
•Τα επιβλητικά αρχοντικά Τσαμαδού (όπου στεγάζεται η παλαιότερη Ναυτική Σχολή του κόσμου), Τομπάζη, Μπουντούρη, Μιαούλη, Λάζαρου Κουντουριώτη και Παύλου Κουντουριώτη. Είναι τα πιο πολυφωτογραφημένα και σίγουρα θα βρεις στο δρόμο σου κάποιον ντόπιο να σου διηγηθεί τις ιστορίες που κρύβουν από πίσω τους.
•Βόλτα στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. με τη μαγευτική θέα! Πραγματικά αν έχεις χρόνο αυτή τη βόλτα πρέπει να την κάνεις.
•Την ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο – Αρχείο της Ύδρας.
•Τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά «Υδραίικα».Ακόμη και να μην σου αρέσουν τα γλυκά, αυτά πρέπει να τα δοκιμάσεις.

Καλό Πάσχα!