Δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλίως κοιλιοκάκη
Η γλουτένη είναι η ουσία που βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης. η υπερκατανάλωση ενδέχεται να δημιουργήσει δυσανεξία, με αποτέλεσμα φούσκωμα στην κοιλιά.
Τα δημητριακά, το σιτάρι η σίκαλη είναι τροφές που περιέχουν γλουτένη.Σε χαμηλότερη αναλογία περιέχουν γλουτένη η βρώμη και το κριθάρι.
Το τελευταίο διάστημα τα προιόντα χωρις γλουτένη εχουν κατακλίσει τα καταστηματα ,με τους καταναλωτες να μην ξέρουν ουσιαστικά αν θα κάνουν καλό στον οργανισμό τους ή όχι.
Γιαυτό παρακάτω θα δούμε 5 συμπτώματα που προκαλούνται από την δυσανεξία στη γλουτένη.
Εντερικά προβλήματα
Το ποιο συχνά συμπτώματα με δυσανεξία στη γλουτένη, είναι φούσκωμα,δυσπεψία,δυσκοιλιότητα,διάρροια, αέρια. Τα συμπτώματα αυτά τα βλέπουμε πολλές φορές σε νεαρότερες ηλικίες καθώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού που είναι πιο συχνή ,περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα γλουτένης.
Ημικρανίες / Πονοκεφάλους
Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ημικρανίες.Και γιαυτο έχει αποσειχτει ό,τι η πλειοψηφία όσων πάσχουν από δυσανεξία εμφάνιζουν φλεγμονή στο νευρικό σύστημα.
Κόπωση
Μετά από κατανάλωση φαγητού, αν αισθάνεστε κουρασμένοι και σας έρχεται υπνηλία είναι ένα σύμπτωμα κοιλιοκάκης. Αν δεν τρώτε ψωμί, δημητριακά κλπ, θα αποχωρίσουν τα εντερικά προβλήματα και θα αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειας σας.
Ορμονικές διαταραχές
Αυτα κυρίως εμφανίζονται στις γυναίκες.Μπορεί να υπάρξουν διαταραχές στην έμμηνο ρύση, την υπογονιμότητα και μερικές ακόμα γυναικολογικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν το σύνολο του ενδοκρινικού συστήματος.
Είναι απαραίτιτο να απευθυνθείτε στον γιατρό που θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα σας.
Αρθρώσεις
Τέλος ένα άλλο σύμπτωμα για τη δυσανεξία στη γλουτένη είναι οι πόνοι στις περιοχές των αρθρώσεων. Με πιο συχνό φαινόμενο οι πόνοι στα γόνατα και τα δάχτυλα.
Αν έχετε εμφανίσει κάποια απο αύτα τα συμπτώματα,θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, να αποφύγετε ή να αποβάλλετε την γλουτένη από τα γεύματα σας.
Τι σημαίνει διατροφή χωρίς γλουτένη;
Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που όμως δεν περιέχεται στο κρέας και τα αυγά,περιέχεται στο σιτάρι,το κριθάρι, την σίκαλη.Οσοι λοιπόν έχουν δυσανεξία στην γλουτένη θα πρέπει να την βγάλουν από την διατροφή τους.
Διατροφή χωρίς ψωμί!
Η γλουτένη περιέχεται και στη σίκαλη και το σιτάρι, συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του λευκού ψωμιού. Τα κρουασάν,, γενικώς τα βουτήματα, τα ψωμάκια του χάμπουργκερ,και δυστυχώς ακόμα και η πίτσα δεν θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο σας. Μην απογοητεύεστε όμως γιατί στο εμπόριο υπάρχουν πια πολλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Νέα φουρνιά για τα ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά γίνονται από σιτάρι. Γιαυτό πρέπει να αποβάλλετε από τη διατροφή σας τα μακαρόνια. Αντί αυτών αγοράστε ζυμαρικά που φτιάχνονται από καλαμπόκι ρύζι,και κινόα.
Δώστε προσοχή στα πανέ φαγητά
Συνήθως στα συστατικά στις τραγανές κοτομπουκιές,στο κοτόπουλο πανέ,και στα παναρισμένα φιλέτα ψαριού, χρησιμοποιείται αλεύρι από σιτάρι.
Γλουτένη στην μπύρα;
Οι περισσότερες μπύρες γίνονται με βύνη κριθαριού, υπάρχουν όμως και μπύρες που είναι απαλλαγμένες. Τα αλκοολούχα ποτά και τα κρασιά δεν περιέχουν γλουτένη. Είναι ασφαλέστερο να ρωτήσετε το γιατρό σας ή το διαιτολόγο σας, για να σας πουν αν επιτρέπεται η κατανάλωση τους.
Μακριά από κέικ ,γλυκά και μπισκότα
Πρόκειται για λιχουδιές που περιέχουν κατεξοχήν αλεύρι σίτου. Υπάρχουν όμως πολλές εναλλακτικές επιλογές για να ικανοποιήσετε την διαθεσή σας για γλυκό.
Δώστε προσοχή Όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα λαχανικά ή προϊόντα κονσέρβα,τυποποιημένα τυριά,γιαούρτια με γεύσεις φρούτων.ελέγξτε τα συστατικά τους , μπορεί να έχει προστεθεί γλουτένη.