Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Εύβοια, με τις Αρχές επικεντρώνονται και στη μελέτη του προφίλ των εμπρηστών. Η φωτία που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στο πέρασμα της προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή. Τα στοιχεία από τον πρώτο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου είναι σοκαριστικά, καθώς δείχνουν διπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2018, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς.
Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου στη χώρα μας είχαν εκδηλωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές. Το στοιχείο αυτό δείχνει αύξηση 104% σε σχέση με πέρσι.
Με τη φωτιά ακόμα στην Εύβοια να μην έχει κατασβηστεί, ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55.
Ποιο είναι το προφίλ του εμπρηστή δάσους
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχειά ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας, άνω των 45 ετών, ψυχικά υγιής, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.
Όλοι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο, επισημαίνει ο ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης.
Έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να βάζουν φωτιές, έρχονται σε επαφή πολύ συχνά με πυροσβεστικά τμήματα, βάζουν τη φωτιά και έτσι ικανοποιούν την επιθυμία τους. Ο πυρομανής δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι διαπράττει την απολυτή καταστροφή. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.
«Μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και για μειωμένο ή καθόλου καταλογισμό του δράστη, όταν αυτός δεν δύναται να καταλάβει ότι αυτό που πράττει είναι άδικο, οπότε σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα, θεραπευτικά κλπ. Αντίθετα, ο εμπρηστής έχει πλήρη συναίσθηση αυτού που κάνει», εξηγεί η διδάκτωρ εγκληματολογίας Ειρήνη Μυλωνά.
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο εμπρηστής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ικανοποιείται, σε σχέση με τον πυρομανή, αλλά το κάνει επίτηδες, ή βάσει κέρδους, ή βάσει χαρακτήρα, ή βάση μιας διαταραχής της προσωπικότητας που λέγεται αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας.
Ωστόσο τα ακριβή κριτήρια προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ένα προφίλ εμπρηστών παραμένουν σχετικά, αφού τριάντα τοις εκατό των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, είκοσι από δόλο, δέκα από φυσικά η τυχαία αιτία αλλά το σαράντα τοις εκατό των
πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχειά για τους δράστες.
«Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα», αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως εξηγεί η διδάκτωρ Εγκληματολογίας κα Μυλωνά, άλλου τύπου κίνητρα μπορεί να έχουν σχέση με πολιτικό εξτρεμισμό, με πράξεις εκδίκησης, με μια προσπάθεια ενδεχομένως των δραστών να στρέψουν πάνω τους το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Πού οφείλεται ο διπλασιασμός των δασικών πυρκαγιών
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός των δασικών πυρκαγιών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2018 φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.
«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.