Ίλιγγο προκαλούν οι αριθμοί! Η πιο πλούσια οικογένεια του κόσμου γίνεται πλουσιότερη κατά $4 εκατ. κάθε ώρα (ΛΙΣΤΑ)

Είναι να αναρωτιέται κανείς πως γίνεται ορισμένοι να ζουν μια ζωή στην χλιδή και την καλοπέραση και από την άλλη να υπάρχουν άνθρωποι όχι απλώς φτωχοί, αλλά άστεγοι να μην έχουν κυριολεκτικά τίποτα.

Όπου φτωχός και η μοίρα του!

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: 70.000 δολάρια ανά λεπτό, 4 εκατομμύρια δολάρια την ώρα, 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η περιουσία των Waltons, της οικογένειας πίσω από την Walmart Inc., από τότε που η «δυναστεία» εισήλθε στην κατάταξη των πλουσιότερων οικογενειών του κόσμου του πρακτορείου Bloomberg.

Με αυτόν τον ρυθμό, ο πλούτος τους θα είχε αυξηθεί περίπου 23.000 δολάρια από την ώρα που ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, ενώ ένας νέος εργαζόμενος της Walmart στις Η.Π.Α. θα είχε βγάλει περίπου 6 σεντς, στο δρόμο για το ελάχιστο ποσό ύψους $11 ανά ώρα.

Ακόμη και σε αυτή την εποχή ακραίου πλούτου και τεράστιας ανισότητας, η αντίθεση είναι συγκλονιστική. Οι κληρονόμοι του Sam Walton, του φημισμένου ιδρυτή της Walmart, συγκεντρώνουν πλούτο σε μια σχεδόν πρωτοφανή κλίμακα – και δεν είναι μόνοι.

Η περιουσία των Walton έχει διογκωθεί κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 191 δισεκατομμύρια δολάρια, από τον Ιούνιο του 2018.

Άλλες αμερικανικές δυναστείες βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει. Η οικογένεια του Mars – της γνωστής σοκολάτας – έχει αυξήσει από τότε την περιουσία της κατά 37 δισ., φτάνοντας συνολικά στα 127 δισ. δολάρια. Οι Kochs, πρόσθεσαν στον πλούτο τους 26 δισ., φτάνοντας τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια.


The Koch brothers

Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Το πλουσιότερο 0,1% της Αμερικής ελέγχει σήμερα τον περισσότερο πλούτο από την εποχή του 1929, αλλά οι ομόλογοί τους στην Ασία και την Ευρώπη κερδίζουν επίσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 25 πλουσιότερες οικογένειες ελέγχουν πλέον σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο, αυξημένα κατά 24% από πέρυσι.

Για ορισμένους επικριτές, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός χρειάζεται επανακαθορισμό. Η ανισότητα έχει γίνει ένα εκρηκτικό πολιτικό ζήτημα, από το Παρίσι, μέχρι το Σιάτλ και το Χονγκ Κονγκ. Αλλά πώς να μικρύνει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών;

Καθώς αυξάνεται η ένταση, ακόμη και μερικοί δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι υποστηρίζουν βήματα, όπως οι φόροι περιουσίας.

«Αν δεν κάνουμε κάτι σαν αυτό, τότε τι κάνουμε; Απλά μαζεύουμε όλον αυτόν τον πλούτο σε μια χώρα που καταρρέει;», δήλωσε τον Ιούνιο ο Liesel Pritzker Simmons, του οποίου η οικογένεια βρίσκεται στην 17η θέση στη λίστα του Bloomberg με τις πλουσιότερες του κόσμου. «Δεν είναι αυτή η Αμερική στην οποία θέλουμε να ζήσουμε», πρόσθεσε.

Μια σημαντική προσθήκη φέτος: Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Οίκος του Σαούντ έχει περιουσία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και αυτός είναι χαμηλός αριθμός. Εξάλλου, ο πετρελαϊκός γίγαντας Aramco, η οποία αποτελεί τη βάση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Το βασίλειο ελπίζει να την εισάγει στο χρηματιστήριο αποτιμώντας την στα 2 τρισ. δολάρια.

Η περιουσία κάποιων δυναστειών, που μετράνε δεκαετίες περιουσιακών στοιχείων, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, όπως αυτή των Rothschild ή των Rockefeller.


Rothschild Family

Άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι περιλαμβάνουν τους ιδιοκτήτες του οίκου Chanel και της οικογένειας Ferrero της Ιταλίας, της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τη Nutella και τις καραμέλες Tic Tac. Στην Ινδία, η περιουσία της οικογένειας Ambani αυξήθηκε φέτος κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου έχουν αυξήσει την περιουσία τους κατά 250 δισ., σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι 25 οικογένειες στην κατάταξη του Bloomberg, κατά όνομα, εταιρεία και περιουσία.

 1. Walton – Walmart – $190,5 δι.σ
 2. Mars – Mars – $126,5 δισ.
 3. Koch – Κoch Industries – $124,5 δισ.
 4. Al Saud – Βασιλική οικογένεια – $100 δισ.
 5. Wertheimer – Chanel – $57,6 δισ.
 6. Hermes – Hermes – $53,1 δισ.
 7. Van Damme, De Spoelberch, De Mevius – Anheuser-Busch InBev – $52,9 δισ.
 8. Boehringer, Von Baumbach – Boehringer Ingelheim – $51,9 δισ.
 9. Ambani – Reliance Industries – $50,4 δισ.
 10. Cargill, MacMillan – Cargill – $42,9 δισ.
 11. Thomson – Τhomson Reuters – $39,1 δισ.
 12. Kwok – Sun Hung Kai Properties – $38 δισ.
 13. Chearavanont – Charoen Pokphand Group -$37,9 δισ.
 14. Johnson (Fidelity) – Fidelity Investments – $37 δισ.
 15. Cox – Cox Enterprises – $36,9 δισ.
 16. Quandt – BMW – $35 δισ.
 17. Pritzker – Hyatt Hotels – $33,7 δισ.
 18. Mulliez – Auchan – $33 δισ.
 19. Johnson (SC) – SC Johnson – $33 δισ.
 20. Albrecht – Aldi – $32,6 δισ.
 21. Rausing – Tetra Laval – $32,5 δισ.
 22. Ηartono – Bank Central Asia – $32,5 δισ.
 23. Lauder – Estee Lauder – $32,3 δισ.
 24. Hoffmann, Oeri – Roche – $31,1 δισ.
 25. Ferrero – Ferrero – $29,8 δισ.