Ο άνθρωπος που κατηγόρησε σαν «αποβράσματα» όσους δεν πληρώνουν εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς είχε οδηγηθεί το 2018 στον εισαγγελέα από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
Το περιστατικό αφορούσε ποσό τουλάχιστον 300.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού η οποία, όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος, δεν του έδινε τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Όπως διαβάζαμε τότε στο real.gr: «μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, η Επιτροπή εντόπισε “κενά” στη δήλωση πόθεν έσχες του βουλευτή της ΝΔ, από τον οποίο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και τραπεζικά εξτρέ.
Στον εισαγγελέα το πόθεν έσχες του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα στον εισαγγελέα αποφάσισε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, η Επιτροπή εντόπισε “κενά” στη δήλωση πόθεν έσχες του βουλευτή της ΝΔ, από τον οποίο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και τραπεζικά εξτρέ. Λόγω παρέλευσης χρόνου (σ.σ. από το 2014) ο κ. Καραμανλής δεν διέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον λογαριασμό ύψους 380.000 ευρώ και αποφασίστηκε η παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τις δηλώσεις πόθεν έσχες αιρετών και εν γένει κρατικών λειτουργών, προβλέπει ότι η ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα ασκείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών και ενεργείται ανάκριση στο Εφετείο, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα και ορισμό εφέτη ανακριτή από την Ολομέλεια του οικείου Εφετείου.
Στο επίμαχο δε, άρθρο για την ποινική διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρεται πως «για την κατηγορία, εφόσον αυτή έχει το χαρακτήρα κακουργήματος, αποφαίνεται το συμβούλιο των Εφετών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό».
Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης, την επιβολή προστίμου στη Χρυσή Αυγή για μη κατάθεση των απαιτούμενων οικονομικών καταστάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων.
Λόγω παρέλευσης χρόνου (σ.σ. από το 2014) ο κ. Καραμανλής δεν διέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον λογαριασμό ύψους 380.000 ευρώ και αποφασίστηκε η παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα».
Γενικότερα πάντως τα στελέχη ενός κόμματος, το οποίο χρωστάει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε (ανακεφαλαιοποιημένες από τους φορολογούμενους) τράπεζες καλό θα ήταν να προσέχουν λίγο περισσότερο τις δηλώσεις τους για οικονομικά θέματα.