Με την υπ’ αριθμ. 231/2019 απόφαση, που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου με την τακτική διαδικασία, επιδικάστηκε αποζημίωση σε έναν κάτοικο της Ρόδου που υπέστη ατελή πνιγμό από τα κύματα που προκάλεσε επιβατικό πλοίο στην παραλία του Ελλη.
Εναγόμενη στην υπόθεση ήταν συγκεκριμένα η εταιρεία “BLUE STAR FERRIES ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.”.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 31-8-2014, ημέρα Κυριακή ο ενάγων είχε μεταβεί μαζί με τη σύζυγό του στην παραλία “Έλλη” στη θέση έμπροσθεν του Ενυδρείου της πόλεως Ρόδου, όπου συνήθιζαν να πραγματοποιούν τα θαλάσσια λουτρά τους κατά τη διάρκεια του θέρους.
Περί ώρα 13:55 περίπου το πλοίο με το διακριτικό τίτλο «BLUE STAR 2», ιδιοκτησίας της εναγομένης εισερχόταν στο θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τη νήσο Ρόδο προκειμένου να εισέλθει στο λιμάνι της Ρόδου.
Την ώρα εκείνη ο ενάγων βρισκόταν εντός της θάλασσας μαζί με τη σύζυγό του όταν αντιλήφθηκαν ότι το πλοίο της εναγομένης που κατέπλεε παράλληλα της οριογραμμής της παραλίας σε σημείο που ήταν μάλιστα ορατό στο οπτικό τους πεδίο, προκειμένου να προσεγγίσει το λιμένα της Ρόδου, προκάλεσε κυματισμούς τουλάχιστον ύψους δύο μέτρων που τους χτύπησαν αιφνιδίως και βιαίως.
Λόγω δε της σφοδρότητας των κυματισμών απομακρύνθηκαν μεταξύ τους σε απόσταση περίπου 15 μέτρων. Η σύζυγος του ενάγοντος σύρθηκε έξω από τη θάλασσα υποβασταζόμενη από τα παιδιά του υπευθύνου των θαλασσίων σπορ, ενώ ο ενάγων βυθίστηκε εξ ολοκλήρου μέσα στη θάλασσα έχοντας απολέσει εντελώς τις αισθήσεις του.
Ακολούθως, οι ίδιοι έσπευσαν να βοηθήσουν και τον ενάγοντα, οπόταν τον ανέσυραν λιπόθυμο στο σημείο που κείνται τα ψυχαγωγικά παιχνίδια της θάλασσας.
Ο δε ναυαγοσώστης που βρισκόταν στην παραλία, παρείχε βοήθεια σε δύο ηλικιωμένες κυρίες δίπλα από το διάδρομο της βάρκας του, όταν αντιλήφθηκε το περιστατικό με τον ενάγοντα και έσπευσε και εκείνος να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες, διότι ο ενάγων είχε υποστεί πνιγμό και κινδύνευε άμεσα η ζωή του. Τον τοποθέτησαν σε θέση ανάνηψης και του χορηγήθηκε οξυγόνο από τον ναυαγοσώστη, αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω του θαλασσίου νερού που είχε εισχωρήσει στους πνεύμονές του.
Το δε ΕΚΑΒ κατέφθασε μετά από 13 περίπου λεπτά, οπόταν και μετέφερε τον ενάγοντα με το ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου σε ημικωματώδη κατάσταση.
Στο Νοσοκομείο του χορήγησαν αντιβίωση και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ατελή πνιγμό.
Η δε εναγομένη ισχυρίζεται ότι το ατυχές συμβάν προκλήθηκε αποκλειστικά από κύματα λόγω των καιρικών συνθηκών (ισχυρών ανέμων) και όχι εξαιτίας της ταχύτητας που είχε αναπτύξει το πλοίο “BLUE STAR 2” κατά την πορεία του ελλιμενισμού του, καθώς την ώρα εκείνη έπνεαν άνεμοι νοτιοδυτικοί 5 μποφόρ με ριπές ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς 6 έως 7 μποφόρ.
Ο ισχυρισμός της όμως αυτός δεν κρίθηκε καθόλου πειστικός από το Δικαστήριο, σύμφωνα με τα κάτωθι δεδομένα.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πλοίο έχει μήκος 176,10 μέτρα, μεταφέρει 1.854 επιβάτες και αναπτύσσει ταχύτητα 28 κόμβων (μίλια ανά ώρα).
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αναφέρει τέσσερα (4) στίγματα κατά την πορεία προς τον ελλιμενισμό του τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα όπου έλαβε χώρα το παραπάνω ατύχημα.
Στο πρώτο εξ’ αυτών, σε απόσταση 4,2 χιλιομέτρων από το λιμάνι και πριν το Ενυδρείο της Ρόδου, η ταχύτητα του πλοίου από 28 κόμβους είχε ελαττωθεί στους 25,7 κόμβους.
Στο 2° στίγμα σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το λιμάνι και σχεδόν στο ύψος του Ενυδρείου (λίγο πριν), η ταχύτητα του πλοίου ήταν στους 15,2 κόμβους, στο 3° στίγμα έμπροσθεν του σημείου της παραλίας Έλλη, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι η ταχύτητα του πλοίου ήταν 11,9 κόμβοι και στο 4° στίγμα στα 600 μέτρα από το λιμάνι η ταχύτητα του πλοίου ήταν 9,3 κόμβοι.
Δηλαδή στο σημείο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό έπλεε με ταχύτητα 11,9 κόμβων.
Αυτή η ταχύτητα όμως δικαιολογείται κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής μόνο στην ανοιχτή θάλασσα σε περίπτωση που πνέουν ισχυροί άνεμοι και όχι όταν το πλοίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με την οριογραμμή της παραλίας και δη κατά την προσέγγιση του λιμένος.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Μαριέττα Χατζηγιώργη.
dimokratiki.gr