ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ! Ισχυρός σεισμός στην Αθήνα - Ρωγμές σε σπίτια 

Ισχυρός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ωστόσο κάποιες αναφορές σημειώνουν ότι το μέγεθος του σεισμού που ταρακούνησε την Αττική είναι μέχρι και 5,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια είναι μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και σε απόσταση 23 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Αρκετές σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αλλά και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Πάνω από 10 κλήσεις για εγκλωβισμούς ατόμων σε ασανσέρ κτιρίων, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, έχει δεχτεί μέχρι τις 14:32 η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή. Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999 και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.