Ποιο χρώμα αυτοκινήτου επιλέγουν οι έξυπνοι άντρες

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δίνουν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρειες και πιστεύουν πως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ούτε καν και το χρώμα του αυτοκινήτου μας. Η Marcie Cooperman, καθηγήτρια θεωρίας χρωμάτων στο πανεπιστήμιο Parsons στην Νέα Υόρκη έχει αναπτύξει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία για το συσχετισμό του αυτοκινήτου με την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη που ακόμα και αν σε πολλούς ακούγεται υπερβολική, παραμένει πάντα ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματά της.

Κόκκινο αμάξι επιλέγουν οι πιο εξωστρεφείς άντρες και εκείνοι που θέλουν να δείχνουν το αμάξι τους στον περίγυρό τους. Είναι ένα χρώμα που συνήθως επιλέγεται από ζωηρούς χαρακτήρες που θέλουν να κάνουν εντύπωση στους άλλους.

Το γκρι αυτοκίνητο συμβολίζει την ασφάλεια, το επιλέγουν συνήθως οι ώριμοι και σταθεροί άνθρωποι που προτιμούν τις κλασσικές αξίες στη ζωή και δε θέλουν να δείχνονται.

Σύμφωνα με τη θεωρία της Cooperman το ασημί χρώμα έχει να κάνει με την πρακτικότητα ενός άνδρα αλλά και τη διάθεση για καινοτομία. Όπως και στην περίπτωση του γκρι το επιλέγουν εκείνοι που δεν έχουν πολύ χρόνο για σπατάλη: δε λερώνει εύκολα και συμφέρει. Από την άλλη πλευρά όμως όπως τονίζει η περιβαλλοντική ψυχολόγος Sally Augustin: Το ασημί αυτοκίνητο υποδεικνύει μια έναν άντρα που πιθανόν ανήκει σε μια υψηλότερη κοινωνική τάξη και δεν φοβάται να το δείξει.

Το μπλε αμάξι δηλώνει χαρά, αισιοδοξία αλλά και ειλικρίνεια. Είναι μια δήλωση αυτοπεποίθησης αλλά και σταθερότητας παράλληλα. Το μπλε θεωρείται το χρώμα της ηρεμίας.

Όποιος επιλέγει το καφέ για το αυτοκίνητό του, ουσιαστικά δεν θέλει κάτι καινούργιο. Θέλει απλά να ζήσει την ζωή του. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το στυλ και μπορεί να κρατήσει το αυτοκίνητό του μέχρι να χαλάσει τελείως, αναφέρει η Marcie Cooperman. Το κίτρινο και το χρυσό είναι τα χρώματα της χαράς. Αν έχεις τέτοιο αυτοκίνητο, τότε το πιθανότερο είναι να είσαι ένας πολύ αισιόδοξος χαρακτήρας.

Το μαύρο χρώμα στο αμάξι δείχνει ότι αρέσει σε έναν άνδρα η πολυτέλεια μιας και μαύρα είναι συνήθως τα αμάξια των πολύ πλουσίων αλλά παράλληλα του αρέσει και η κομψότητα. Είναι μια επιλογή που δεν προκαλεί. Από την άλλη πλευρά το άσπρο δηλώνει καθαρότητα και φρεσκάδα, δεν είναι τυχαίο που στο βιομηχανικό σχεδιασμό πολλών εταιριών προϊόντων καθημερινής χρήσης επιλέγεται το συγκεκριμένο χρώμα. Οι ιδιοκτήτες αμαξιών με άσπρο χρώμα σημαίνει ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη λειτουργικότητα του οχήματος παρά για τις εντυπώσεις που προκαλεί. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, το άσπρο είναι και η πιο φθηνή επιλογή για ένα αμάξι και μπορεί να μην έχει καμία σχέση με όλα αυτά.

Τέλος, το πράσινο αυτοκίνητο είναι μια επιλογή όχι τόσο συχνή που δείχνει ότι κάποιος θέλει να ξεχωρίζει και να μην ακολουθεί πιστά τις μόδες. Το πράσινο αυτοκίνητο είναι μια δήλωση ότι εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου την εξυπνάδα σου και τις επιλογές σου και θες να τις στηρίξεις χωρίς να σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων.