Πέθανε ο θρυλικός μασίστας "Σαμψών" - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο θρυλικός παλαιστής Σαμψών, ο μασίστας που για πολλά χρόνια γύριζε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας «νούμερα» με τα οποία αναδεικνυόταν η μεγάλη μυϊκή του δύναμη, πέθανε σε ηλικία 90 ετών τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο λαϊκός ήρωας, Γιάννης Κεσκιλίδης, που μαζί με τον Παναγή Κουταλιανό και μερικούς άλλους «μασίστες» έγραψαν ιστορία, έφυγε από τη ζωή έχοντας δίπλα του, τους δικούς του ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα παιδιά του, «έφυγε, όπως το επιθυμούσε, γρήγορα και ανώδυνα». Νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Ποιος ήταν ο θρυλικός Σαμψών

Ο Γιάννης Κεσκελίδης ή Κεσκιλίδης, πιο γνωστός σαν «Σαμψών» γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1929, και ήταν παλαίμαχος Έλληνας πρωτοπαλαιστής.

Προερχόταν από οικογένεια ποντίων οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελευθέρας πάλης.

Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων στη χώρα και στο εξωτερικό, ενώ από τη δεκαετία του '50 ασχολήθηκε με αγώνες επιδείξεως της τεράστιας δύναμής του σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ) δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή, έως του σημείου από πολλούς να χαρακτηρισθεί σαν «λαϊκός ήρωας».

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 διοργανώθηκε στη γειτονιά του, τη Νέα Ιωνία ο λαϊκός αγώνας δρόμου «Ολύμπιος Σαμψών» προς τιμή του.

Ο Γιάννης Κεσκελίδης ήταν παρών, παραδίδοντας τα βραβεία στους νικητές.

Mέχρι σήμερα όταν και έπεσε η αυλαία για τον Σαμψών, ο λαϊκός ήρωας ζούσε με το παράπονο για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε μία τιμητική σύνταξη.

«Το κράτος δεν με βοήθησε ποτέ. Όλοι μου μοίραζαν συγχαρητήρια και μου έδιναν το χέρι τους όταν έκανα νούμερα. Σήμερα, με έχουν ξεχάσει. Δεν ζήτησα ποτέ ελεημοσύνη από κανέναν. Μία σύνταξη μόνο ζήτησα, τιμητική, αλλά κανένας δεν μου τη δίνει.

Βλέπετε, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για μένα πραγματικά. Στο στόμα και στα λόγια με βοήθησαν πολλοί αλλά στα έργα ουδείς» είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Σαμψών.