Οι φθορές που δέχονται οι συσκευασίες θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν το κόστος επιστροφής φέτος τα Χριστούγεννα

  •  Φέτος τα Χριστούγεννα, στις συσκευασίες των χριστουγεννιάτικων δώρων ασκούνται δυνάμεις < μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετωπίζει ο Lewis Hamilton [1].
  • Στα πακέτα ηλεκτρονικού εμπορίου καταγράφονται δυνάμεις G, μεγαλύτερες από την εκτόξευση ενός πυραύλου [2].
  • Οι δυνάμεις που ασκούνται σε ένα μέσο δέμα ανέρχονται στα 50G.
  • Ο αντίκτυπος των δυνάμεων Gθα μπορούσε να δημιουργήσει σύνολο επιστροφών ύψους 18,1 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

 

Στα χριστουγεννιάτικα δώρα που φτάνουν στην πόρτα μας αυτήν τη σεζόν είναι πιθανό να ασκούνται δυνάμεις G με ρυθμούς μεγαλύτερους ακόμα και από αυτούς που δέχεται ένας οδηγός της Φόρμουλα 1, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής βιώσιμης συσκευασίας DS Smith, η οποία διαπίστωσε πως στα πακέτα που παραγγέλνονται μέσω διαδικτύου, έχουν καταγραφεί δυνάμεις G που θυμίζουν αγώνες αυτοκινήτων και εκτοξεύσεις πυραύλων. Με βάση το παραπάνω, η DS Smith υπολόγισε πως οι ακραίες δυνάμεις G θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντυπωσιακό ύψος επιστροφών της τάξεων των 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτά τα Χριστούγεννα!

Για να γίνουν κατανοητές οι αντίξοες συνθήκες, που πρέπει να ανταποκριθούν τα πακέτα για να φτάσουν στους καταναλωτές σε άριστη κατάσταση, η DS Smith πειραματίζεται με «επιταχυνσιόμετρα», τα οποία παρακολουθούν την ταχύτητα ενός πακέτου κατά τη διάρκεια της διαδρομής του και παρέχουν δεδομένα που μπορούν στη συνέχεια να εξηγήσουν τη φθορά που υφίσταται.

Η έρευνα της DS Smith έδειξε ότι ένα τυπικό ηλεκτρονικό δέμα υφίσταται δυνάμεις G που φτάνουν το αστρονομικό νούμερο των 50G. Αυτό είναι περισσότερο από πέντε φορές το επίπεδο των δυνάμεων G που θα προκαλούσαν σε έναν έμπειρο αστροναύτη απώλεια συνείδησης (στα 9G[3] )

και 10 φορές περισσότερες δυνάμεις G από αυτές που συνήθως ασκούνται σε ένα τρενάκι του Λούνα πάρκ (στα 5G[4] ).

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί (45%) Ευρωπαίοι διαδικτυακοί καταναλωτές ανέφεραν ότι παρέλαβαν κατεστραμμένο πακέτο κατά τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις με ζημιά να είναι 377 εκατομμύρια.

Όσοι παρέλαβαν ένα κατεστραμμένο δέμα, δήλωσαν ότι κατά μέσο όρο κόστιζε 47,94 ευρώ, οπότε συνολικά σε ετήσια βάση, το κόστος των αποστολών με πρόβλημα είναι 18,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι καταναλωτές πλέον αντιδρούν αν λάβουν ένα κατεστραμμένο δέμα και έχουν λιγότερη ανοχή. Αυτό, διότι η αύξηση του κόστους ζωής ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιστρέφουν αντικείμενα μικρής αξίας. Οι Ευρωπαίοι ανέφεραν ότι η μέση αξία που πρέπει να έχει ένα κατεστραμμένο αντικείμενο για να το επιστρέψουν μειώθηκε από 26 ευρώ πέρυσι σε 21,50 ευρώ φέτος, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των επιστροφών.

Καθώς γενικεύεται το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρεώνουν τις επιστροφές, το 43% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ότι αξιώνουν δωρεάν παράδοση και επιστροφές.

Ο Gavin MounceEcommerce Design Manager της DS Smithδηλώνει: «Αν και σαφώς είναι μέρος της καθημερινής ζωής, το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι ακόμη μια σχετικά νέα μορφή αγορών και έχουμε διαπιστώσει μέσω της έρευνάς μας ότι οι συνθήκες, στις οποίες εκτίθενται οι συσκευασίες είναι μεταβαλλόμενες. Τα πακέτα πρέπει να είναι έτοιμα να ταξιδέψουν με εντυπωσιακές ταχύτητες και αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να προστατεύσουν τα προϊόντα κατά τη διαδρομή».

«Οι ομάδες καινοτομίας και σχεδιασμού μας εξετάζουν πόσο γρήγορα ταξιδεύουν τα πακέτα και πώς επηρεάζονται, και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να εργαστούμε πάνω σε διαφορετικά σχέδια. Χρησιμοποιούμε τις αρχές του κυκλικού σχεδιασμού για να μειώσουμε όχι μόνο τις ζημιές αλλά και την ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιείται, ώστε οι συσκευασίες να προστατεύουν το περιεχόμενό τους και να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες. Θέλουμε νέες ιδέες, γι' αυτό θα αναζητήσουμε συνεργάτες για να δουλέψουμε μαζί σε αυτό».  

Έρευνα

-          Έρευνα αγοράς που διεξήχθη από την OnePoll:

o   Έρευνα καταναλωτών: 8.000 ενήλικες της ΕΕ. Διεξήχθη μεταξύ 7ης Νοεμβρίου και 21ης Νοεμβρίου 2022.

Σχετικά με την DS Smith:

Παγκοσμίως, η DS Smith είναι ένας κορυφαίος πάροχος βιώσιμων συσκευασιών με βάση τις ίνες, ο οποίος υποστηρίζεται από δραστηριότητες ανακύκλωσης και παραγωγής χαρτιού. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα σε όλους τους τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά και τις βιομηχανίες.

Μέσω του σκοπού της «Επαναπροσδιορίζοντας τη συσκευασία για έναν κόσμο που αλλάζει» και της στρατηγικής της για βιωσιμότητα «Now and Next», η DS Smith δεσμεύεται να ηγηθεί της μετάβασης στην κυκλική οικονομία, παρέχοντας παράλληλα πιο κυκλικές λύσεις για τους πελάτες της και την ευρύτερη κοινωνία - αντικαθιστώντας πλαστικά μιας χρήσης, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα από τις αλυσίδες εφοδιασμού και παρέχοντας καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης. Το εξειδικευμένο μοντέλο της box-to-box in 14 days, οι δυνατότητες σχεδιασμού και η στρατηγική καινοτομίας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης.

Με έδρα το Λονδίνο και μέλος του FTSE 100, η DS Smith δραστηριοποιείται σε 34 χώρες απασχολώντας περίπου 30.000 άτομα και είναι στρατηγικός συνεργάτης του Ιδρύματος Ellen MacArthur. Η ιστορία της ανάγεται στις επιχειρήσεις παραγωγής συσκευασιών που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1940 από την οικογένεια Smith.

[1] The amount of g-forces experienced by F1 drivers during race weekends (hitc.com)

[2] What g-force do astronauts experience during a rocket launch? | (spaceanswers.com)

[3] What g-force do astronauts experience during a rocket launch? | (spaceanswers.com)

[4] What is the G-force on a roller coaster? – Short-Facts