Νίκος Μάνεσης: Ήταν ένα μεγάλο χαστούκι! 

Για το αν θα ξανά έκανε την εκπομπή «60’ Ελλάδα», μίλησε μεταξύ άλλων στο περιοδικό Enjoy και στη Μαρία Ανδρέου, ο Νίκος Μάνεσης.

Θα έκανες ξανά μια εκπομπή σαν το «60’ Ελλάδα»;

Εξουθενώθηκα πέντε χρόνια. Δεν ξέρω αν έχω τις δυνάμεις. Αυτό το ταξίδι το έκανα και δεν μίλησα για χρήματα. Ήθελα απλά να την κάνω.

Κατάφερες τίποτα; Λύθηκαν προβλήματα;

Όχι. Και αυτό ήταν ένα μεγάλο χαστούκι. Γιατί πίστευα ότι, αν πάω σε όλα τα νησάκια και τις ακριτικές περιοχές, αν νιαστώ και να αναδείξω τα προβλήματά τους, θα νοιαστούν και ο κόσμος και η Πολιτεία και οι φορείς. Φαύλος κύκλος. Εδώ οι τοπικοί παράγοντες σε αυτές τις περιοχές και στα νησιά τρώγονται μεταξύ τους. Δεν λύνονται έτσι τα θέματα. Όπως με το να κάθονται οι νέοι στα τσιπουράδικα και στα καφέ και να περιμένουν μια εξάμηνη σύμβαση από το Δημόσιο παρά να ψαρεύουν, να καλλιεργούν τη γη, τι νόημα έχει όλο αυτό; Δεν γίνεται να ζούμε με τη νοοτροπία του 2000. Των δανεικών, της εύκολης ζωής, της τεμπελιάς, με τις στρατιές από συμβασιούχους. Η χαρά μου είναι όταν αντικρίζω προκομμένα παιδιά. Όταν βλέπω νέους επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν σε δύο μήνες ό,τι θα έβγαζαν σε δυο χρόνια αυτό με πληγώνει. Μέσα στην κρίση, με αυτούς τους μισθούς, τις κομμένες συντάξεις, και να υπάρχουν αυτές οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια; Στην Ελλάδα το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά και όχι μόνο από ξένους. Αλλά από Έλληνες που εξασκούν ακόμη το σπορ της φοροδιαφυγής. Κανένας οικονομικός έλεγχος. Τα μεγάλα κορόιδα αυτής της χώρας είναι οι μισθωτοί. Και να πέσει λίγο η φορολογία των μισθωτών, είναι ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Γιατί δεν μιλάνε για τις κρατήσεις στις αποδοχές τους;

 

Ο Νίκος Μάνεσης, λίγο προτού αρχίσει την εκπομπή του στον Alpha, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Enjoy και στη Μαρία Ανδρέου και αποκάλυψε ότι ρεπορτάζ του ενόχλησε τόσο ώστε να ζητηθεί και η απόλυσή του.

Λες τα πράγματα έξω από τα δόντια. Η εξουσία έχει ενοχληθεί από τη σκληρή κριτική;

Δεν είμαι υβριστής ούτε λαϊκιστής. Όταν θα ασκήσω κριτική, αυτό θα γίνει με επιχειρήματα. Φυσικά και αυτό ενοχλεί, φυσικά υπήρξαν και επιπτώσεις. Ζήτησαν να ανασκευάσω ρεπορτάζ και δεν το έκανα γιατί είχα στοιχεία. Δέχτηκα πυρά και το λέω πρώτη φορά δημόσια ότι ζητήθηκε και η απόλυσή μου, ενώ μου είπαν ότι θα προσφύγουν και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κανένα πρόβλημα.

Και αν την επομένη ήσουν άνεργος;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας δεν έχω μείνει ένα 12ωρο χωρίς δουλειά, από το 1982, όταν άρχισα να δουλεύω σε εφημερίδες, σε ηλικία 18 ετών. Έχω επιλέξει συνειδητά να μην υπηρετώ τα κόμματα, τους πολιτικούς και τους έχω μπερδέψει όλους. Δεν μπορούν να πουν ότι ανήκω στο ΠΑΣΟΚ, στην Νέα Δημοκρατία, στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σε όλες τις κυβερνήσεις ασκούσα κριτική και δεν σκοπεύω να υποστείλω τη σημαία. Δεν μπορώ να μου υποδεικνύουν τι θα πω, είτε αυτό είναι πολιτική εκπομπή είτε το «60’ Ελλάδα».

Υπήρχαν παράπονα και για το «60’ Ελλάδα»;

Ναι. Από τοπικούς βουλευτές. Στο «60’ Ελλάδα», κατά το οποίο γύρισα και στη τελευταία κουκκίδα στον ελληνικό χάρτη – πέντε χρόνια δεν πήρα ανάσα -, ζήτησα ένα πράγμα από το κανάλι: ελευθερία. Και μου την έδωσαν. Και δεν πήγαμε άσχημα. Δημιουργήσαμε μεταμεσονύχτια ενημερωτική ζώνη στον σταθμό και φέραμε διαφήμιση. Όπως και τώρα, με την πρωινή εκπομπή του Σαββατοκύριακου, ενεργοποιήθηκε μια νέα ζώνη στον Alpha, που κλασικά κρατούσε ο ΣΚΑΪ.