Μεταβολικό σύνδρομο: η νέα μάστιγα της εποχής μας (μεγάλη έρευνα από το FGA Center)

Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή είναι η νέα μάστιγα της εποχής μας.
Ξέρετε τι σημαίνει όμως; Αν εσείς το έχετε;

Πριν σας ενημερώσουμε με το σημερινό μας άρθρο αναλυτικά και σας καλέσουμε να λάβετε μέρος (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) στη μεγάλη έρευνα του FGA Center, παραθέτουμε δύο επιστημονικά δεδομένα:

1. Το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει μεταβολικό σύνδρομο.
2. Το αυξημένο βάρος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.

Το FGA Center διεξάγει μια σημαντική μεγάλη έρευνα ερωτηματολογίου η οποία συνεχίζεται, για τo πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει την υγεία μας (δείτε εδώ: https://www.fgacenter.gr/erevna-gia-ton-sygchrono-tropo-zois-kai-tin-ygeia/) και θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την μεγάλη συμμετοχή.

Η έρευνα αυτή απευθύνεται σε συμμετέχοντες με ηλικία άνω των 18 ετών όπου συμπληρώνουν ανώνυμα το σχετικό ερωτηματολόγιο. Από τους συμμετέχοντες μέχρι στιγμής το 52% είναι άνδρες και το 48% γυναίκες που ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Μια πρώτη ανάγνωση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, μας δίνει την δυνατότητα να αναφερθούμε στην μάστιγα της εποχής μας που είναι το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).

Τι είναι όμως το μεταβολικό σύνδρομο (για περισσότερες πληροφορίες https://www.fgacenter.gr/services/metavoliko-syndromo/ ); Ποιους αφορά; Αφορά συνήθως σε ανθρώπους με μεγάλη περιφέρεια μέσης ή αυξημένο σωματικό βάρος (αυξημένο δείκτη μάζα σώματος, ΔΜΣ) και πλαισιώνεται από την καθιστική ζωή και την πρόχειρη και συνήθως μη ισορροπημένη διατροφή. Το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί ένα νόσημα, αλλά ένα σύνολο παραγόντων  που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων.

Ενδεικτικό της αδυναμίας να κατανοήσουμε το αν βρισκόμαστε σε μεταβολικό σύνδρομο, αποτελεί το γεγονός, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι ενώ το 83.33% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει μεταβολικό σύνδρομο, το 48% (πάνω από το 50% αυτών), παρουσιάζει αυξημένο ΔΜΣ και το 55,88% των συμμετεχόντων παρατηρεί εύκολη αύξηση βάρους, ενώ το 57,42% δύσκολη απώλεια κιλών.  Αναφορικά με έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, την έλλειψη άσκησης, το 47% των ερωτηθέντων δεν ασκείται καθόλου και το 46% λίγο (από 1 έως τρεις φορές την εβδομάδα).

Η ακριβής αιτιολογία του μεταβολικού συνδρόμου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει μια ισχυρή συσχέτιση του MetS με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το οξειδωτικό στρες και τον ρόλο των λιποκυττάρων του λευκού λίπους (WAT), την χρόνια μικροφλεγμονή, την παχυσαρκία, και το μικροβίωμα του εντέρου.

Στο FGA Center, με την διεξαγωγή εξειδικευμένων αναλύσεων (για περισσότερες πληροφορίες https://www.fgacenter.gr/services/metavoliko-syndromo/), αναλύουμε όλους τους παραπάνω περιγραφόμενους παράγοντες, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και ειδικών κατά περίπτωση συμπληρωμάτων, να μειώσουμε τους παράγοντες αυτούς, με σκοπό να οδηγηθούμε στην αλλαγή του τρόπου ζωής, την καλύτερη ποιότητα ζωής και εν τέλει στην ‘ευεξία’.