Η άτυπη πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, που κάποτε λεγόταν Τσίμοβα. Είναι το ορόσημο της Μάνης και το καμάρι όλη της Λακωνίας και της Πελοποννήσου.
Ο έpωτάς για τη Λακωνία έχει όνομα και λέγεται.. Αρεόπολη. Τι να πεις για αυτή τη πόλη; Για τη πόλη που λατρεύεις να περπατάς και να θαυμάζεις στα στενά δρομάκια της την αρχιτεκτονική της...
Η Αρεόπολη των Μαυρομιχάληδων
Η πόλη λένε πως πήρε το ονομά της απο την μανία που φυσάει ο αέρας, όταν αρχίσει και φυσάει,σαρώνει τα πάντα, κατεβαίνοντας από τον Ταΰγετο…
Περπατώντας από τον πεζόδρομο θα βρείτε τη μικρή Πλατεία της Επανάστασης, με την μοναδική αρχιτεκτονική των Ταξιαρχών.Στα στενά δρομάκια που θα περπατάτε χαζεύοντας, θα βρεθείτε στην πλατεία του Άη Γιάννη των Μαυρομιχάληδων. Ο ναός είναι άξιος παρατήρησης καθώς είναι φτιαγμένος στο εσωτερικό του με εξαιρετικές τοιχογραφίες.
Μην μείνετε μόνο στην κεντρική πλατεία,περπατήστε λίγο και οι εικόνες θα σας ανταμείψουν...θα παρατηρήσετε μια πόλη βγαλμένη από το παρελθόν.Σαν να την ξεθάβεις μέσα από την ιστορία της,θα ονειρευτείτε και θα ταξιδέψετε στο παρελθόν αυτής της πόλης.
Με βάση το νόμο, η πόλη έχει κριθεί διατηρητέα κι ό,τι κι αν χτίζεται, είναι μόνο από πέτρα.
Λιμένι, Νέο Οίτυλο, Καραβοστάσι
Στα δεξιά σας,από την Αρεόπολη στην ακτογραμμή του όρμου του Οιτύλου δεσπόζει το θρυλικό Καραβοστάσι ένα γραφικό ψαροχώρι με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.Τα γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά του είναι ιδανικά για κολύμπι και γενικά το όλο τοπίο αποτελεί ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.
Το Λιμένι ήταν η έδρα των Μαυρομιχάληδων λίγο πριν την Επανάσταση του 1821.Στις μέρες μας θεωρείται γαστριμαργικός προορισμός, αφού θα βρείτε κάποιες από τις καλύτερες ταβέρνες για ψάρι.Θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει το Λιμένι με την ακτογραμμή της Αδριατικής ,τις περιοχές της Κροατίας και του Μαυροβουνίου, με τους πύργους και τα κάστρα που είναι χτισμένα μέσα στη θάλασσα.
Μετά το Λιμένι ο δρόμος οδηγεί στο Οίτυλο ένα χωριό χτισμένο σε έναν οχυρό λόφο στα βορειοδυτικά του ομώνυμου κόλπου.Κάποτε η περιοχή ήταν ορμητήριο πειρατών. Λένε πως ήταν η πατρίδα του φοβερού πειρατή Σακρατίβ, ενός ήρωα του Ιουλίου Βερν που είχε αναφλέξει ολόκληρο το Αιγαίο. Επίσεις πολλοί καπεταναίοι της Επανάστασης πριν το 1821 ήταν και αυτοί πειρατές και είχαν ως έδρα λιμανάκια σε πολλές περιοχές της Μάνης.
Πύργος Δυρού
Είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το Λιμένι και το Οίτυλο.Για να φτάσουμε στον Δυρό κινούμαστε προς τη «μύτη» της Μάνης. Εκεί θα συναντήσετε πρώτα από όλα ένα τουριστικό χωριουδάκι βγαλμένο από καρτ-ποστάλ της δεκαετίας του ’70 και στα 3 χλμ. θα βρείτε τα περίφημα σπήλαια και το Νεολιθικό Μουσείο Δυρού.Τα σπήλαια του Δυρού πρέπει οπωσδήποτε να τα επισκεφθείτε, είναι από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας.Αποτελούν φυσικά αξιοθέατα της Μάνης και θα σας εντυπωσιάσουν με την ομορφιά τους. Φεύγοντας μπορείτε να κολυμπίσετε στην παραλία του Δυρού,μια παραλία με χοντρό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά,μοναδική απόλαυση.
Χαριά και Αρχαία Πύρριχος
Αν θέλετε να δείτε διαφορετικές εικόνες της Μάνης, κάντε την διαδρομή από τα σπήλαια του Δυρού προς τον Κότρωνα.Πρώτος σταθμός η Χαριά, όπου είναι άξιο θαυμασμού πως χρεισιμοποιούν τα υλικά της περιοχής για να κατασκευάζουν ξενώνες και τουριστικά καταλύματα.Δεύτερος σταθμός η Πύρριχο και η αρχαία Πύρριχο, όπου θα θαυμάσετε τους πολεμόπυργους πριν 150 χρόνια. Η διαδρομή είναι ευχάριστη και θα σας οδηγήσει στην άλλη μεριά του «ποδιού».