Γιατί το BBC κάνει πρόσωπο της ημέρας τον Έλληνα λαντζιέρη σε εστιατόριο με αστέρι Michelin

Ο άγνωστος ήρωας ενός εστιατορίου», είναι ο τίτλος του βίντεο του BBC για τον Βασίλη, τον Έλληνα μετανάστη που πλένει πιάτα στο Pied a Terre, ένα πολύ γνωστό εστιατόριο στο Λονδίνο με αστέρι Michelin. 

«Στα βάθη οποιουδήποτε καλού εστιατορίου, υπάρχει ένας αόρατος ήρωας», περιγράφει το βίντεο. Τα πρώτα πλάνα δείχνουν την υποδοχή ενός εστιατορίου, όπου όλα είναι περιποιημένα, ενώ η κάμερα συνεχίζει την περιπλάνηση στα κάτω δωμάτια, που βρίσκεται η κουζίνα.

Εκεί βρίσκεται ο Βασίλης: «Πρέπει να σου αρέσει η καθαριότητα αλλιώς δεν μπορείς ποτέ να το κάνεις σωστά. Συνήθως εργάζομαι από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Νιώθω την ανακούφιση σαν να βγαίνω από την φυλακή», λέει στο βίντεο.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, ο Βασίλης δουλεύει στις κουζίνες τα τελευταία δύο χρόνια, στο τελευταίο σκαλί τις ιεραρχίας, που σύμφωνα με το BBC, «εάν δεν υπήρχε αυτό, το όλο σύστημα το εστιατορίου θα κατέρρεε».

Είναι η πρώτη του δουλειά από τότε που μετανάστευσε στη Βρετανία από την Ελλάδα. Ο Βασίλης δείχνει στην τι προκαλεί στα δάχτυλά του η παρατεταμένη επαφής με το νερό και τα απορρυπαντικά. Αμείβεται με 12 λίρες την ώρα, ενώ έχει μερίδιο και από τα πουρμπουάρ.

Ο Βασίλης δηλώνει ότι του αρέσει πολύ να μαγειρεύει, αν κι ακόμα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ωστόσο φαντάζεται τον εαυτό του του σε κουζίνες υψηλού επιπέδου ως μια ευκαιρία για να πάρει εμπειρία και ίσως να γίνει σεφ μια μέρα.