Γιατί οι «κεντροαριστεροί» προκρίνουν Νέα Δημοκρατία

  • Του Σωτήρη Γιάκη

Οδεύοντας προς την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης θα κυριαρχήσουν έννοιες όπως «ιδεολογία», «δεξιά», «αριστερά», «κέντρο».

Οι όροι «δεξιά» - «αριστερά», γεννήθηκαν μία ημέρα του 1789 κατά την γαλλική επανάσταση…

Ήταν στην πρώτη συνεδρίαση της Συνέλευσης των Τάξεων, όπου δεξιά του βασιλιά κάθισαν οι αριστοκράτες που τον υποστήριζαν και αριστερά οι ριζοσπάστες μέλη της τρίτης Τάξεως. Έτσι καθιερώθηκαν οι δεξιοί ως αντιδραστικοί υποστηρικτές της μοναρχίας και οι αριστεροί ως επαναστάτες.

Έκτοτε περάσαμε σταδιακά στις πολιτικές ιδεολογίες που αποτελούν εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα πεποιθήσεων, αξιών και δογμάτων.

Όμως και ο όρος «ιδεολογία», έχει τις ρίζες του στην γαλλική επανάσταση. Επινοήθηκε από τον Antoine Destut De Tracy (1754-1836) το 1796 ως μία νέα επιστήμη, όπως η βιολογία, η ζωολογία.

Εξέχουσα θέση στην σύγχρονη κοινωνική και πολιτική σκηνή έλαβε ο όρος μέσα από την χρήση του Karl Marx (1818-1883), με την τελείως διαφορετική έννοια, της παραπλάνησης και της εξαπάτησης.

Σήμερα η ιδεολογία ορίζεται ως ένα συνεκτικό σύνολο ιδεών που παρέχει τη βάση για οργανωμένη πολιτική δράση. Περιγράφει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, το όραμα της “ιδανικής” κοινωνίας και την μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο. Αποτελεί το βασικό συστατικό της παγκόσμιας ιστορίας για περισσότερο από 200 χρόνια και είναι η παγκόσμια γλώσσα του πολιτικού διαλόγου.

Ο λαός μας έχοντας ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν μια οικονομική και κοινωνική δυστοπία, θα πορευθεί στις κάλπες ωριμότερός και σοφότερος από ποτέ! Μέσα από έναν εκλογικό συμπεριφορισμό, θα αποφύγει εκλογικές κακοτοπιές. Δε σαγηνεύεται από «χαρισματικούς», δεν συγκινείται από αναίτιες ρητορικές και πρακτικές. Επιθυμεί σταθερότητα, σοβαρότητα, συνέπεια, αποτελεσματικότητα.

Με όρους φιλοσοφικού δυϊσμού, όπου υπήρξε σκοτάδι, γεννάται φως!

Αυτό θα κληθούν να διαφυλάξουν οι εκλογείς.

Ρόλο ρυθμιστή, θα διαδραμματίσει το μεγάλο εκλογικό σώμα του μεσαίου χώρου, το «κέντρο».

Σε αντίθεση μ’ αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι, το «κέντρο» ή «μεσαίος χώρος», δεν είναι apolitic. Αντιθέτως προσδιορίζεται από διευρυμένο πολιτικό στίγμα.

Όλοι οι άνθρωποι είναι πολιτικοί στοχαστές και χρησιμοποιούν πολιτικές ιδέες και έννοιες κάθε φορά που εκφράζουν την άποψή τους.

«Ελευθερία», «αμεροληψία», «ισότητα», «δικαίωμα», «συντηρητικός», «φιλελεύθερος», «σοσιαλιστής», «κομμουνιστής», «Φασίστας».

Η κατάταξη του γραμμικού φάσματος όπου, ανάμεσα στα δύο άκρα,  το τέρμα αριστερά και το τέρμα δεξιά, τοποθετείται σε μια ευθεία όλο το πολιτικό φάσμα, είναι απλοϊκή, μονοδιάστατη και ανακριβής.

Η ανάλυση της πολιτικής σκέψης είναι πολυδιάστατη και το πολιτικό γίγνεσθαι πολυπαραγοντικό.

Σε μία σύγχρονη κάλπη η χρήση των όρων «αριστερά» - «δεξιά» χάνει την μονοδιάστατη φορά της και απλώνεται στον πολυδιάστατο χώρο σύνθετα και αξιολογικά.

Στο χώρο του κέντρου, αναπτύσσονται δύο πολιτικά ρεύματα, η «κεντροδεξιά» και η «κεντροαριστερά». Πρόκειται για δύο ιδεολογικούς κύκλους που τέμνονται στην μεγαλύτερη επιφάνεια τους, εμφανίζοντας κοινό εμβαδόν.

Η «κεντροδεξιά», κάνει τη δεξιά πιο σοσιαλιστική και η «κεντροαριστερά» κάνει την αριστερά, πιο φιλελεύθερη.

Διαφέρουν κυρίως ως προς τον τρόπο φορολόγησης του πλούτου. Τα δύο κεντρώα ρεύματα του μεσαίου χώρου, βρίσκονται σε μία συνάφεια και αιτιώδη σχέση μεταξύ τους. Άλλοτε συμπράττοντας κι άλλοτε εναλλασσόμενα αδιαλείπτως και εκ περιτροπής, ανάλογα με την πολιτική εγχώρια και παγκόσμια συγκυρία.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα προσφάτως όταν η κυβέρνηση φορολόγησε τα υπερκέρδη προκειμένου να στηρίξει τους αδύναμους («κεντροαριστερή» προσέγγιση) ενώ ταυτόχρονα ευνοούσε την επιχειρηματικότητα και επιτάχυνε την ανάπτυξη, δημιουργώντας συλλογικό καλό («κεντροδεξιά» προσέγγιση).

Αυτός ο δυϊσμός στην άσκηση πολιτικής είναι και ευφυής και εκφραστής του συνόλου του μεσαίου χώρου «κεντροδεξιάς» και «κεντροαριστεράς».

Οι κεντροαριστεροί θα είναι οι μεγάλοι ρυθμιστές των εκλογών του 2023.

Πρόκειται για πολίτες μετριοπαθείς που αναζητούν την υπευθυνότητα, την σταθερότητα, την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα. Εκτιμούν την τάξη και την πρόοδο. Ανήκουν σε ένα χώρο που είναι πολιτικά υγιής και μακριά από ακρότητες. Ένα χώρο όπου συνυπάρχουν πολίτες με αριστερές και δεξιές καταβολές και συμπράττουν, απέχοντας από την τοξικότητα.

Που προτάσσουν πρωτίστως, το συμφέρον της χώρας!

Οι μετριοπαθείς κεντροαριστεροί πολίτες, μη έχοντας κομματικές αγκυλώσεις και πολιτικά στεγανά, είναι πολίτες με διαυγή κρίση, που θα στηρίξουν την Νέα Δημοκρατία, ως μια πολιτική ομάδα που απέδειξε ότι μπορεί να φέρει πρόοδο, καλύτερο μέλλον, καλύτερο εισόδημα, ασφάλεια στην χώρα.

Είναι οι πολίτες που θα στηρίξουν την καλύτερη πολιτική ομάδα με τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες της στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην θωράκιση της χώρας, στην αντιμετώπιση καινοφανών κρίσεων, οι οποίες γονάτισαν χώρες κολοσσούς (όχι όμως την Ελλάδα), επιτυχίες αδιαμφισβήτητες στην διεθνή προβολή και αξιοπιστία της χώρας, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην άνοδο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, στην μείωση της ανεργίας, στην στήριξη των αδυνάτων οικονομικά και κοινωνικά, στην μείωση των φόρων και την αύξηση των εισοδημάτων, στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Είναι πολίτες που εμφορούνται από νέες ιδέες ως προς τον τρόπο διακυβέρνησης ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού κράτους.

Και αυτοί οι πολίτες, είναι που θα ανανεώσουν τη λαϊκή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

*Ο Σωτήρης Γιάκης, είναι οδοντίατρος, πολιτευτής του Νομού Θεσπρωτίας